Ryhmäliikunta rules! Mikä siinä viehättää vuodesta toiseen?

Lue ryhmäliikuntaohjaaja Vesa Tihisen kirjoitus ryhmäliikunnan alkuajoista ja mikä saa ihmiset liikkumaan vieläkin ohjaajan tahdissa vuodesta toiseen.
Vesa Tihinen ohjaa ryhmäliikuntaa FUN Oulu Talvikankaalla ja esiintyy myös liikuntakeskusketju FUNin virtuaalivideoissa.

Vesa Tihinen ohjaa ryhmäliikuntaa FUN Oulu Talvikankaalla ja esiintyy myös liikuntakeskusketju FUNin virtuaalivideoissa.


Moni meistä on kokenut mitä ihmeellisimpiä asioita ryhmäliikuntatuntien aikana. Tunneilla on hypitty, laulettu ehkä jopa hieman itketty vuodesta toiseen kokemuksista nauttien. Mutta oletko ikinä pysähtynyt miettimään, että mikä juuri sinut saa menemään ryhmäliikuntatunnille ja minkä takia se vetää sinua mukaasi?

Ryhmäliikunnan synty voidaan jäljittää takaisin aina vuoteen 1968, kun Kenneth H. Cooper kehitti ensimmäisen konseptin Aerobicistä. Cooperin tarkoitus oli kehittää harjoittelumuoto, jonka avulla pystyttiin torjumaan tuki- ja liikuntaelin sairauksia eikä ainoastaan hoitaa niitä. Vuoden päästä tästä Judi Sheppard Misset kehitti harjoittelumuodon nimeltä Jazzercise. Jazzercisen takoituksena oli yhdistää aerobista-, voima- sekä liikkuvuusharjoittelua suosittuihin tanssityyleihin sekä jopa kickboxingista tuttuihin liikkeisiin luoden tunnin mittaisen koko kehoa harjoittavan ryhmäliikuntatunnin.

Aerobicia ja Jazzercisea voidaan pitää pohjana kaikille myöhemmin syntyneille ryhmäliikuntalajeille sekä konsepteille. Ne ovatkin toimineet suunnan näyttäjinä nykypäivän Fitness-trendeille sekä suuntauksille. Näistä on kuitenkin tultu pitkä matka eteenpäin ja harvoin nykypäivänä kiireisen arjen keskellä ryhmäliikuntatunnille osallistuessa nämä edes käyvät mielessä. Mikä meidät siis saa edelleen osallistumaan yli 50-vuotta vanhalle harjoittelumuodolle vielä tänäkin päivänä?

Ryhmäliikuntaa on tutkittu laajasti muun muassa ryhmäytymisen ja elämysten kannalta. On todettu, että ryhmässä ihmiset saavuttavat parempia tuloksia kuin yksin sekä uskaltavat paremmin koettaa uusia asioita mitkä eivät välttämättä ole heille ennestään tuttuja. Ihminen on kuin onkin ryhmäeläin, joka tarvitsee vuorovaikutusta toisilta kanssaeläjiltä. Ryhmäliikunnassa käyvät ihmiset ovat myös tutkimusten mukaan enemmän sitoutuneita harjoituksiinsa, kuin tavalliset salikävijät. Musiikin vahvistamat liikkeet, motivoivat ohjaajat sekä visuaaliset aspektit tunnin aikana vievätkin meidät aivan kuin toiseen maailmaan, jonka avulla pystymme päästämään hetkeksi irti normaaleista arjen askareista. Ryhmäliikunta on yksinkertaisesti hauska tapa kohottaa kuntoa ja vahvistaa lihaksia. Me Liikuntakeskus FUNissa olemmekin suunnitelleet kaiken juuri sinua varten, jotta sinä saisit parhaimman mahdollisen kokemuksen ryhmäliikunnasta. Tällöin sinun ei tarvitse kuin Fiilistellä, Unelmoida, Nauttia ja pitää hauskaa.


Vesa Tihinen

ryhmäliikuntaohjaaja

FUN Oulu Talvikangas


Lähteet:

ACSM's Health & Fitness Journal, 2014, The Evolution of Group Fitness: Shaping the History of Fitness

Les Mills Groupness Study. 2018, Les Mills. Penn State USA.


Katso FUN keskusten ryhmäliikuntatarjonta ja osallistu mukaan hauskoille tunneille!


FUN for Ladies Pietarsaari Ryhmäliikunta

FUN Tampere Lielahti Ryhmäliikunta

FUN Oulu Talvikangas RyhmäliikuntaMistä kaikki alkoi? Lue kuinka Liikuntakeskusketju FUN sai alkunsa!

Lue lisää


Haluatko lisätietoa FUN-ketjusta? Ota rohkeasti yhteyttä Liikuntakeskus FUN- ketjuun sähköpostitse tai alla olevalla lomakkeella, niin kerromme mielellämme toiminnastamme lisää!

Lue lisää